Transformer innovators since 1945

Pre-magnetiseringssystemen

Het door Wesemann ontwikkelde concept “pre-magnetisering” maakt het mogelijk om met een eenvoudig, maar doeltreffend systeem een vermogenstransformator voor te magnetiseren, waarna de vermogenstransformator zonder inschakelstroom in bedrijf kan worden genomen.

Zodra de vermogenstransformator is voorgemagnetiseerd, kan de primaire breaker naar de hoofdvoeding (vaak de primaire voeding) worden omgezet. De vermogenstransformator schakelt dan bij, zónder de negatieve effecten zoals “flicker” of demping op het voedende net. Ook de toegepaste voorschakelapparatuur krijgt het minder te verduren. Een bijkomend voordeel is dat het soft starten van de vermogenstransformator een positief effect heeft op de levensduur.

Werking
Bij het inschakelen van een transformator zonder begrenzing bestaat er een grote kans op zeer grote inschakelstromen. Bij een star net kan dit zorgen voor een inschakelstroom die vele malen groter is dan nominaalstroom van de transformator. Piekwaardes van 20 tot 30x nominaalstroom komen in de praktijk regelmatig voor. Deze stroom kan bij vermogenstransformatoren lang aanhouden, van enkele tot tientallen seconden. Dit veroorzaakt een zware brom op de transformator en grote uitgeoefende krachten op de constructie van de vermogenstransformator. Tevens heeft dit een uiterst nadelig effect op de levensduur van de transformator en treden nadelige bij-effecten op in het voedende net zoals dips en “flicker”. Bij een relatief zwak net, bijvoorbeeld aan boord van schepen of werkplatforms zal deze piek lager zijn. Het voedende net zorgt voor een demping op de inschakelstroom. Hierdoor zal de transformator ook sneller gemagnetiseerd zijn. Het grote nadeel bij dit type net is dat dit gepaard gaat met een demping op de voedende spanning. Zowel bij land als bij scheepsinstallaties zijn er beperkingen gesteld op hoever dit spanningsniveau tijdelijk mag dippen. Het direct inschakelen van een vermogenstransformator kan dus leiden tot ongewenst tijdelijke spanningsverlaging.

Middenspanningstransformatoren
Wesemann biedt voor alle fabricaten middenspanningstransformatoren oplossingen, zodra inschakelproblematiek optreedt. Eén belangrijke voorwaarde is dat de middenspanningstransformator aan één van beide zijden maximaal een nominale spanning van 900V heeft. Een voorbeeld: Een middenspanningstransformator met een ingangsspanning van 33kV en een uitgangsspanning van 400V kan via de secundaire zijde worden voorgemagnetiseerd. Een middenspanningstransformator in step up uitvoering met dezelfde spanningen kan ook worden voorgemagnetiseerd. Vervangen we de spanning van 400V voor 10kV dan is het Wesemann voormagnetiseringssysteem helaas niet toe te passen.

Wesemann biedt compacte pre-magnetiseringsoplossingen, inclusief schakelmateriaal en toebehoren, compact verwerkt in een behuizing met aansluitkast t.b.v. het aansturen en terugmelden van de schakelstand van de vermogenstransformator en het voormagnetiseringssysteem met behulp van potentiaal vrije contacten. Ieder pre-magnetiseringssysteem is specifiek geconfigureerd voor de gebruikte vermogenstransformator en afgestemd op de uitlees- en schakelwijze waar onze klant de voorkeur voor heeft.

Downloads:

Pre-magnetiseringssystemen

Bel me terug


captcha